31 OGOS TIADA MAKNA BUAT RAKYAT SARAWAK?Bagi rakyat Sarawak tarikh 31 Ogos itu tidak mempunyai apa-apa makna. Tarikh tersebut tidak membawa erti kemerdekaan kepada negeri tersebut. Kerana pada tanggal 31 Ogos 1957 Malaysia belum lagi dibentuk, Sarawak  masuk kedalam persekutuan Malaysia pada 16 September 1963 sebagai rakan kongsi besama North Borneo (Sabah) dan Singapore yang telah menarik diri pada 1965.

31 Ogos adalah merupakan tarikh bagi negeri-negeri di persekutuan tanah melayu (Malaya) yang mendapat kemerdekaan nya pada tahun 1957.

FAKTA KEMERDEKAAN SARAWAK

Rakyat Negeri Sarawak tarikh yang lebih penting adalah 22 Julai dimana Sarawak mendapat  kemerdekaan (Self Independent)dari British. Sarawak telah dijajah pemerintahan Koloni British dari tahun 1946 hingga kepada kemerdekaan Sarawak (Sarawak diberi kuasa untuk memerintah Negara nya sediri ) pada 22 Julai 1963.

Justeru itu, tiada makna untuk Sarawak untuk turut sama meraikan kemerdekaan 31 Ogos yang semua sudah sedia maklum bahawa tarikh berkenaan Malaysia belum lagi terbentuk.

SEJARAH SARAWAK

Dibawah ini adalah bendera-bendera Negara Sarawak terdahulu.
tandatangan

No comments

Powered by Blogger.