Cara melajukan loading Blog

Kecepatan loading sesebuah blog dapat menarik lebih ramai pembaca berkunjung ke blog tersebut. Mengapa? Jika blog anda mengambil masa yang lama untuk di loading maka kebanyakan pembaca mungkin akan meninggalkan blog anda tanpa sempat membaca isi kandungan nya. Disini ada beberapa tips dan trick yang akan membantu mempercepatkan  loading blog dan menarik lebih ramai pengguna.

Post.
Bilangan post yang dipaparkan di main page dapat memberi kesan kepada kelembapan  loading.  Anda boleh  mengubah bilangan post tersebut dengan mengedit jumlah post yag terpapar di main page dari  Settings | Formatting tab . Anda boleh memilih berapa jumlah post yang ingin dipamerkan di muka depan.  Saya mencadangkan agar anda memapaparkan di antara 10 post atau  kurang.

cara melajukan loading blog

Third Party JavaScript dan Links
Untuk mengoptimalkan kelajuan loading pada blog anda, saya sarankan disini anda harus menggunakan Google/Blogger widgets, JavaScript dan links. Bagaimanapun jika anda ingin menggunakan java script dan link  dari pihak ketiga anda harus meletakan kod tersebut di sudut paling bawah blog anda. Jika anda mempunyai java script untuk sidebar, letakan kod tersebut di bahagian paling bawah sidebar tersebut.

Gambar, Video dan Multi-media.
Gambar, video dan multi media yang banyak terdapat di blog anda juga mendorong kepada kelembapan loading. Walau bagaimanapun Gambar, video dan multi media tersebut mampu menjadi daya penarik kepada para pembaca untuk mengunjungi blog anda. Jadi ini merupakan faktor penting untuk mengoptimasikan  loading untuk gambar dan media anda. Disini ada berapa cara untuk meningkatkan loading speed bagi media anda.

. Mengecilkan size pada gambar atau gunakan thumbnail yang menghubungkan kepada full size gambar tersebut.
. Jika anda menggunakan gambar dari pihak ketiga , pastikan gambar tersebut di upload dulu ke Picasa Web Albums melalui  Blogger post editor
. Jika anda mempunyai jumlah gambar yang banyak untuk di paparkan (gambar percutian atau keramaian dan lain-lain), Kamu boleh upload kesemua gambar tersebut ke Picasa Web Albums dan link kan gambar tersebut melalui post /entry atau link kan dari sidebar di blog anda.

Lain-lain cadangan
. Jika anda menambahkan sebarang custom CSS, pastikan ianya diletakan dibahagian atas blog anda.

speed up Your blog loading

No comments

Powered by Blogger.