Loading blog aku lebih cepat dengan cara ini

Selamat bercuti hari minggu kepada pembaca semua dan Selamat hari Gawai Dayak  khusus buat etnik dayak di seluruh malaysia. Sebelum ini Chris telah berkongsi tutorial Cara Melajukan Loading Blog. Pada kali ini sekali lagi chris ingin berkongsi dengan blogger semua tentang tips melajukan loading blog meng”Compress” menu CSS. Setelah di coba pada blog ini,  ternyata ianya berhasil mempercepatkan  loading.

Tutorial nya adalah seperti berikut:
•    Klik Edit Html
•    Backup dulu templatenya (ini dimaksudkan jika ada kesalahan anda boleh mengulangi lagi)
•    Klik pada Expand Template Widget
•    Cari kod ini  <b:skin><![CDATA[
•    Copy kod kod ini sehingga kod ]]></b:skin>


Selepas itu, Silakan masuk ke website ini (Klik Disini)
•    Paste kode yang telah di copy kedalam kolom yang ada pada website tadi
•    Klik pada button mode light dan don't strip any comment
•    Klik Compress-it!

Sila highlight all pada kod baru yang muncul dan copy, selepas itu paste kod  tadi di blog anda. Contohnya seperti ini
<b:skin><![CDATA[ letakkan kod yang telah di compress di sini  ]]></b:skin>


Kod yang telah di-compress hendaklah diletakkan tepat pada kod html saat belum di-compress atau sering disebut ditutup atau ditimbun hehe....
•    Akhir sekali klik Save


Nah selesai sudah tutorial mempercepatkan loading blog dari chris.


Sekian,

3 comments

wrizuan[dot]net said...

utk blogspot ajer ker..atau wp sekali boleh

BroZooL said...

@wrizuan[dot]netWp punboleh dengan cara ni, tapi complex cketla,kena cari code css tu betul2 sebab kalau silap akan beri kesan lain pada blog..betul tak bro chris?

chris™ said...

@BroZooL Trimas cos jawab soalan dari bro wrizuan tu bro. Sebenar nya aku tak pakai lagi tricks ni kat wordpress. Kat "blog wordpress aku," aku cuma pakai plugin W3 Total Cache untuk melajukan loading.

Blog ini Dofollow dan Auto Approve Sila tinggalkan komen anda untuk mendapatkan back link PERCUMA atau baca "Syarat Mendapatkan Backlink " untuk keterangan lanjut

Powered by Blogger.