Blogger.com Akan Ditutup pada Jun 2011

Blogger.com telah mebuat sesi membaik pulih laman web berkenaan sejak 11 mei 2011, namun sehingga kini proses tersebut masih belum lagi pulih sepenuhnya. Spekulasi pun mula beedar di internet dengan khabar angin bahawa ini lah proses pembaik pulih yang paling lama dalam sejarah blogger .com dan timbul rencana bahawa laman web berkenaan akan ditutup pada 25 Jun 2011.

Seperti yang dikatakan di laman web Softpedia, Memang benar akan dilakukan penutupan pada bulan June akan datang. Tapi tenang dulu, Layanan Blogger yang di tutup tersebut bukanlah secara keseluruhannya, melainkan akaun blogger lama yang mendaftar sebelum tahun 2007.

Sebelum Blogger.com  di ambil alih oleh Google, laman web tersebut menggunakan sistem akaun mereka sendiri sehingga tahun 2006.  Setelah proses pengambil alihan dilakukan. Pengguna diminta melakukan pemindahan pada 2007.

Selama empat tahun, Ternyata intergrasi tidak dilakukan secara automatik sehingga  pada akhirnya blogger.com memutuskan akan menghapuskan akaun bagi pengguna lama. Bukan hanya akaun lama yang di berhentikan, bahkan blog yang mempunyai hubung kait dengan pengguna lama juga akan dihapuskan jika pengguna tersebut tidak melakukan pemindahan ke sistem yang baru sebelum 25 Jun 2011 ini.

Sebelum ini, Google juga menghadapi masalah yang sama di YouTube dan telah mengeluarkan peringatan serupa baru-baru ini. Mereka meminta para penggunanya untuk memiliki akun Google terlebih dahulu.
Dari infomasi semasa, pihak google akan memberi keterangan lebih lanjut sebelum penutupan dilakukan sebelum 25 Jun 2011

5 comments

cayrol said...

yer ke? apa akan jadi kat blog nanti sbb aku pakai user yahoo.
Entri terbaru : Aplikasi percuma Chrup Chrup untuk iklan di blog

chris™ said...

tentang penggunaan email yahoo untuk akaun blogger saya kurang arif pasal tu bro..cuma blogger mengingatkan akan menghapuskan akaun lama yang di didaftar sebelum 2007 yang tidak membuat pemindahan ke akaun baru sahaja.

Hanim Mahali said...

maknanya yang berdaftar selepas 2007 selamat la erk??? masih blur blur ni... huhuhu

alin said...

Hanim: rsnyer... walaupun after 2007..still kene gune akaun google/gmail utk blogger.com... so in other words..sesape yg daftar after 2007 n still gune yahoo pun kene convert or daftar gune google/gmail gak.

To sum... mmg semua kene gune google utk blogger.com ..dia nk terminate dah connection dia ngn yahoo.

chris™ said...

Kepada anda yang ingin membuat pemindahan email sila "klik DISINI" maklumat lanjut.

Blog ini Dofollow dan Auto Approve Sila tinggalkan komen anda untuk mendapatkan back link PERCUMA atau baca "Syarat Mendapatkan Backlink " untuk keterangan lanjut

Powered by Blogger.